Agenda
Vernissage “Pédale”
Rue du Marché au Charbon 42, 1000 Bruxelles, Belgique14:00 > 17:00 zondag 05 mei 2019 >
zondag 05 mei 2019
“Pedaal is een dubbel projekt.
Het is een reis per fiets op mijn eentje van mei tot juni 2018, vanuit Noord Frankrijk tot het zuidwesten.
Vanuit Maubeuge tot Hendaye, ging Pedaal langs Saint-Quentin, Compiègne, Paris, Orléans, Tours, Poitiers, Angoulême, Bordeaux, Bayonne. Ik ben van de Belgische grens tot aan de Spaanse grens gereden, zo’n 1500 km in een dertigtal dagen. Ik heb gefietst door bossen, velden, dorpen en steden. En daar heb ik alle soorten vrouwen en mannen ontmoet.
Het is een reisverhaal met foto’s over seksuele minderheden buiten de grote agglomeraties.
Pedaal is een rondreizend en participatief projekt dat LGBTQI+ personen in de kijker wil zetten die buiten de grote steden wonen. Ik ben de gemeenschap van queers gaan opzoeken die op het platteland wonen om hen het woord te geven. Pedaal is een projekt dat gaat over homofobie en getuigenissen over hun leven geeft.
Wie is Pedaal ?
– Lucie, 29 jaar
– Fietst elke dag
– Fotografe
– Oorspronkelijk uit de streek van Bordeaux
– Geadopteerd door Brussel
Waarom dit projekt ?
Pedaal is er gekomen vanuit veel wensen. Eerst wou ik gewoon simpelweg mijn familie gaan opzoeken. Maar deze keer niet per vliegtuig of trein, ik had besloten dat ik de tijd zou nemen om het met de fiets te doen. Het is niet de Ronde van Frankrijk, het is geen koers. Het is eerder een pelgrimstocht.
Ik heb moeten vaststellen dat ik zelfs mijn eigen land niet kende. Frankrijk is het meest toeristische land ter wereld. Ik had zin om te herontdekken wat het me te bieden had aan het rustige ritme van een grote wandeling met de fiets.
Ik ben een stadsmens. Ik heb altijd in de stad gewoond of vlakbij. Zoals elke stadsmens had ik vooroordelen over het platteland. Vanuit onze hoofdsteden hebben we de indruk dat de landelijke wereld vijandiger is tegenover maatschappelijke veranderingen. En dat het er moeilijk is om zwart, arabisch, jong, homo, trans te zijn. Ik wou uitvinden of die klisjees echt waren door me vooral te richten op het onderzoeken van de kwestie van de LGBTQI+. Ik wou getuigenissen verzamelen die me het tegendeel zouden bewijzen, of ook niet, in functie van de streek, de geschiedenis en vooral het toeval van de ontmoetingen.
Dit is geen volledige allesomvattende sociologische studie. Het is een bescheiden reisverhaal, een sportieve en sociale ervaring, een geheel van ontmoetingen en subjectieve getuigenissen.
Dit eerste avontuur is waarschijnlijk het eerste van een lange reeks doorheen andere streken. “