In beeld

LGBTQI+ pioniers in de spotlight

gepubliceerd 13 februari 2020

Sinds 18 januari 2020 zijn de zalen in het RainbowHouse vernoemd naar 7 belangrijke LGBTQI+ personen. De namen zijn inmiddels bekend: Beth Ditto, Freddie Mercury, Marsha P. Johnson, Abdellah Taïa, Audre Lorde, Hanne Gaby en Federico Garcia Lorca schitteren aan de muren.

Het RainbowHouse zet deze sterke persoonlijkheden in de spotlight omdat ze de geschiedenis veranderd hebben door te vechten voor hun identiteit en ze ons eraan laten herinneren dat de strijd voor gelijke rechten voor de LGBTQI+ gemeenschap nog niet gewonnen is.

Met veel trots stellen we deze LGBTQI+ pioniers één voor één aan u voor.

Zaal Beth Ditto

Beth Ditto, geboren in 1981 in de Verenigde Staten, is een lesbische punk/rock zangeres, uit de beweging van de riot grrrls, actief in de feministische strijd en tegen fatfobie. Als zangeres van de groep “Gossip” heeft haar excentrieke stijl en haar sterk karakter ervoor gezorgd dat ze een muzikaal en militant icoon werd.

 

Zaal Freddie Mercury

Freddie Mercury (1946-1991), geboren als Farrokh Bulsara, was een pop/rock artiest van Perzische oorsprong en zanger van de groep “Queen”. Zijn houding zonder complexen en zijn excentrieke stijl hebben van hem een queer icoon gemaakt en een pionier van biseksuele zichtbaarheid. Hij stierf in 1991 aan HIV.

 

Zaal Marsha P. Johnson

Marsha P. Johnson (1945-1992) was een Amerikaanse, zwarte transgender en sekswerker. Als kleurrijke dragqueen en beschermster van de LGBTQI+ dakloze jongeren, nam ze actief deel aan de rellen van Stonewall in New York, en speelde ze een sleutelrol in de bevrijdingsbewegingen van trans en queer personen.

 

Zaal Abdellah Taïa

Abdellah Taïa, geboren in 1973 in Marokko, is een schrijver, producer en één van de eerste Marokkaanse en Arabische auteurs die in zijn werk en in de media openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Hij schreef over Marokko, ballingschap en familiebanden. Hij ijverde voor een verandering van de Marokkaanse wetten rond homoseksualiteit, maar evengoed tegen de islamofobe recuperatie daarvan.

 

Zaal Audre Lorde

Audre Lorde (1934-1992) was een zwarte, Amerikaanse, lesbische schrijfster en dichteres. Haar krachtige poëzie heeft het over ongelijkheid, mensenrechten, feminisme, sisterhood en zwarte identiteiten. Openlijk lesbisch en veelzijdig radicaal, vocht ze tegen de rassenscheiding in heel de maatschappij, maar ook binnen de LGBTQI+ gemeenschap.

 

Zaal Hanne Gaby

Hanne Gaby, geboren in 1987 in België, is een Nederlandstalig model dat defileerde voor de grootste ontwerpsters en ontwerpers. Hanne Gaby is intersekse en heeft dat openbaar gemaakt in de media in 2017. Sindsdien zet zij zich actief in om interseksualiteit zichtbaar te maken en een eind te maken aan de gedwongen onherroepelijke medische operaties die men interseks kinderen doet ondergaan.

 

Zaal Federico Garcia Lorca

Federico Garcia Lorca (1898-1936) was een Spaanse homoseksuele dichter en dramaturg. Zijn gevoelig werk heeft hem tot één van de belangrijkste auteurs van de Europese literatuur gemaakt. En toch bleef zijn homoseksualiteit vrij onbekend. Hij vocht tegen de opkomst van het fascisme in Europa in het begin van de 20ste eeuw. Hij werd vermoord door de rebellen van Franco omwille van zijn antifascisme en zijn homoseksualiteit.

verwant

Internationaal

Cultuur en vrijetijdsbesteding

Identiteiten en genderexpressie

Culturele diversiteit