In beeld

Memories of the PrideFestival 2021!

gepubliceerd 9 september 2020

Het festival opende op 4 juli met de opening van de expositie “le jeu des c̶i̶s̶-families” en een vurige DJset door Rokia Bamba. De tentoonstelling van de kunstenaar Victor Lacôte was te bezichtigen gedurende het hele PrideFestival en tot de volgende tentoonstelling werd opgehangen. 6 illustratoren vertegenwoordigen in hun stijl 6 queer families – families met verschillende kenmerken, verschillende kleuren, elk met hun eigen eigenheid. De tentoonstelling bestaat uit grote afdrukken van de originele tekeningen die de kaarten van een bordspel vormen. Het is aan de spelers & het publiek om hun eigen familie samen te stellen die loskomt van cis & heteronormativiteit!

 

Credits: LouiseCredits: Louise

Het gezin is een belangrijk anker voor de LGBTQI+ gemeenschap. Maar wat betekent familie? Door hun familiebanden te herdefiniëren, bouwen queers vriendschappen en adelph-ities op die ondersteunende systemen, delen en liefde vormen die even sterk zijn als klassieke bloedbanden. De gezinnen in al hun verscheidenheid vertegenwoordigen en hen bij het festival betrekken was een andere doelstelling van dit festival: of het nu via de tentoonstelling “le jeu des c̶i̶s̶ families” was of via de gezinsvriendelijke programmering – kinderen, ouders, tieners, ze hadden allemaal hun plaats op PrideFestival 2021. In samenwerking met het Cabaret Mademoiselle, mythische plek van het queer nachtleven, en de Tour à Plomb (het nieuwe culturele en jeugdcentrum van de wijk Saint Jacques) worden er namelijk voorleessessies en bewustmakingsworkshops voor peuters en tieners georganiseerd. De zichtbaarheid en de versterking van de familiebanden hielden daar niet op: de RainbowAmbassadors raakten het publiek met hun aangrijpende getuigenissen over de identiteiten en ervaringen van LGBTQI+-senioren.

 

Credits: Sara de Vuyst Credits: Sara de Vuyst

Op zondag 8 augustus werd een eenhoorn springkasteel uitgenodigd op een familiefeest voor alle families, van hart en bloed, in de ABY in de Bosabdij. Op het programma stonden een voorlezende drag queen, hapjes, een zomerse sfeer, spelletjes en schminken door een drag queen.

Credits: Naël LammensCredits: Naël Lammens

Veel RainbowHouse organisaties hebben bijgedragen aan het festival door workshops aan te bieden: over transgender seksuele gezondheid met Genres Pluriels (die jammer genoeg niet kon doorgaan) of over de seksuele gezondheid van LBTQ+ mensen met vulva’s met GoToGyneco, door screenings te organiseren (van de film “Pride” met Fuchsia), door permanenties te houden (voor jongeren met Alter Visio) of door nieuwe plaatsen te investeren zoals het muntpunt voor momenten van geëngageerde ontmoetingen & taaluitwisselingen (Summer of Love met MATCH). Partners zoals het Cabaret Mademoiselle organiseren ook inleidende workshops in burlesque en drag arts voor volwassenen: een kans om je verborgen talenten te ontdekken in een zorgzame en creatieve omgeving. Tijdens het Cabaret werd ook de documentaire “Montre-Moi Ton Coeur” over panseksualiteit door l’Inclusive vertoond, gevolgd door een discussie die binnenkort als podcast zal worden uitgezonden. En met Giss, een uitverkochte workshop van zelfonderzoek en uitwisseling over onze vulva’s! 

Credits: Naël LammensCredits: Naël Lammens

Een andere rode draad, letterlijk, is sekswerk, waarvan de officiële kleur rood is. UTSOPI, de Unie voor de Verdediging van de Rechten van Sekswerkers, die ook opkomt voor queer sekswerkers, stelde tal van activiteiten voor: een dubbele tentoonstelling in de Crazy Circle (de enige permanente lesbisch-queer bar in Brussel), een permanence waarbij de LGBQTI+ jongerengroep Brave New You werd uitgenodigd voor een queer quiz, of een speed-dating en performance avond waarbij het publiek al zijn vragen kon stellen aan de sekswerkers. Deze gemeenschap is bijzonder hard getroffen door de COVID-19-crisis, het tijdelijke verbod op sekswerk en het gebrek aan hulp en steun. Dit is een zeer actuele kwestie met het oog op de hervormingswet van de minister van Justitie. Dit zal een belangrijke stap zijn in de richting van een wettelijk kader dat sekswerkers de bescherming van de sociale en arbeidswetgeving zal bieden.

Credits: Lytcia NelsonCredits: Lytcia Nelson

De liefhebbers van reflectie en debat konden hun hart ophalen tijdens de queer historische rondleidingen voorgesteld door Marian Lens met de vereniging L-Tour of de conferentiedag over LGBQTI+ gezondheids(on)gelijkheid georganiseerd in samenwerking met UTOPIA_BXL en het Observatoire du Sida & des Sexualités met de deelname van UTSOPI, Genres Pluriels en ExAequo.

Credits: Jean-Francois DesoutterCredits: Jean-Francois Desoutter

Glitter & creativiteit sloot het PrideFestival deze zomer af met het collectief Queer Up The Stage dat voor het 2de jaar op rij terugkwam voor een dag en avond vol queer shows: drag, performances, dans, humor… meer dan 20 artiesten gaven gehoor aan de oproep en verblindden het publiek buiten en binnen op 21 augustus.

Credit: Odile Keromnes (@odile_ker) Credit: Odile Keromnes (@odile_ker)

verwant