In beeld

HOMOFOBIE: RAZZIA’S TEGEN LGBTQI+ PERSONEN IN AZERBEIDZJAN

gepubliceerd 9 oktober 2017

Genres Pluriels Inqlusion Cercle Etudiant LGBTQI Tels Quels asbl

Razzia’s in bars, massa-arrestaties, gedwongen medische controles en martelpraktijken. Bakoe is snel veranderd in een waarlijke hel voor de LGBTQI+-gemeenschappen.

Is het Europese continent een ‘safe haven’ voor lesbiennes, gays, biseksuelen, transgenders, queers, interseksuelen… ? In de Kaukasus zijn vijandigheid en misprijzen ten aanzien van LGBTQI+-personen niets nieuws. De concentratiekampen die in Tsjetsjenië werden ontdekt,  getuigden al van het extreem geweld ten aanzien van LGBTQI+-personen.

Sinds midden september volgt Azerbeidzjan het voorbeeld van zijn buurland. Deze keer luidt de Zweedse NGO « Civil Right Defenders » de alarmbel: Azerbeidzjan voert massa-arrestaties door tegen de gays en de transgenders van het land.

Het RainbowHouse is gecontacteerd door ILGA EUROPE. Volgens het rapport dat door de Europese organisatie ILGA is nagecheckt, zijn de leden van de LGBTQI+-gemeenschap wel degelijk het nieuwe mikpunt van de lokale autoriteiten te Bakoe.

De grote razzia’s vinden plaats in de gay bars, maar ook in diens eigenste woonplaatsen. Gays en transgenders zijn de eerste mikpunten van de vervolgingen. Ze worden toevalsgewijs gearresteerd met extreem geweld en vernederingen. Ze worden vervolgens onmiddellijk naar het commissariaat gestuurd. De hoofden van transgendervrouwen worden met geweld kaalgeschoren.

In de hoop vrijgelaten te worden, dwingt men de slachtoffers van de namen van de LGBTQI+-personen van hun entourage mee te delen. Hun GSM’s worden in beslag genomen en onder controle geplaatst zodat de seksuele oriëntatie van hun contacten kan bepaald worden. De overheid dwingt haar LGBTQI+-slachtoffers medische testen te ondergaan. Indien een of andere soa vastgesteld wordt, worden ze met geweld geïnterneerd.

Het precieze aantal gearresteerden is nog niet gekend. Volgens bronnen in de regio zijn op zijn minst 50 LGBTQI+-personen aangehouden naar aanleiding van de razzia’s van middenseptember.

ILGA Europe doet een dringende oproep om fondsen in te zamelen voor de slachtoffers, evenals om de kosten van de verdediging van de slachtoffers te dekken.

La RaninbowHouse Brussel

#Solidarity with Azerbaijan #LGBTQI+

De strijd voor de rechten van de LGBTQI+-personen moet op alle fronten en in alle landen gestreden worden. Het RainbowHouse is verontwaardigd over deze mensonwaardige praktijken en roept op tot solidariteit om deze repressie aan de kaak te stellen.

We eisen eveneens concrete maatregelen van de kant van de politici en een onmiddellijke interventie om een einde te maken aan deze razzia’s en geweld in Azerbeidzjan.

 

#Solidarity with LGBTQI+ in Azerbaijan
#Solidarity with LGBTQI+ in Azerbaijan
#Solidarity with LGBTQI+ in Azerbaijan
#Solidarity with LGBTQI+ in Azerbaijan
#Solidarity with LGBTQI+ in Azerbaijan

verwant

Antidiscriminatie

Seksuele diversiteit

Identiteiten en genderexpressie

Internationaal