In beeld

Wensen voor 2024

gepubliceerd 31 januari 2024

NL

Fragment uit de toespraak op het nieuwjaarsfeest

“Wensen uiten – zonder cliché te zijn – is altijd een behoorlijke uitdaging. Laten we echter beginnen met het meest gebruikelijke: Dat 2024 aan uw verwachtingen mag voldoen en u plezier brengen in een complexe en vaak sombere omgeving.
De sleutelwoorden voor het RainbowHouse voor 2024 zijn menselijkheid,toenemende professionalisering en de eerlijke erkenning van de inzet van het associatief, cultureel en militant LGBTQIA+
– tegenover de ploegen van werknemers die een uitzonderlijk werk leveren in een altijd complex en angstaanjagend systeem,…

– menselijkheid voor onze ledenverenigingen, om hun een nieuwe adem te geven, te herbronnen en te steunen een heel jaar lang.
-Ten opzichte van de personen die steeds meer en meer onze inzet vragen want er gaat geen dag voorbij of er wordt aangeklopt voor raad, hulp, reoriëntatie, of een luisterend oor ….
En die tijd van luisteren, die menselijkheid is een hele job. Dat kan je niet doen bovenop de drie andere jobs die je al doet in diezelfde vereniging. Ook de sociale en culturele LGBTQIA+ werkers is het tijd om minder op te stapelen !
– Tegenover de vrijwilligers in elke vereniging die telkens moeten herbronnen en ongelooflijk creatief moeten zijn om te kunnen bijdragen aan personen in een administratie die niet altijd eenvoudiger wordt zoals verhoopt ….
Menselijkheid versterken, of zelfs herstellen, dat is ook voor ons LGBTQIA+sterk weigeren om ons te laten opsluiten in vakjes. We zijn niet alleen gediscrimineerden, statistieken, minderheden … alleen maar problemen.
Maar we zijn een deel van de oplossing (in deze grauwe atmosfeer, in deze polarisatie of het opkomen van extremen)…

…. Om creativiteit te ontwikkelen, talenten in te zetten, jongeren te begeleiden, het respect voor onze voorgangers door pedagogische werk, positieve waarden, een professionele actie die naar waarde geschat wordt.
En dus ook door actie die niet alleen maar op onszelf gericht is, op onze gemeenschappen, maar die in dienst staat van de samenleving en met een wil voor meer sociale rechtvaardigheid.
Bij de projekten van het RainbowHouse zit in dit verkiezingsjaar ook een pleidooi.

De verschillende acties gaan door en met steeds meer mensen: signaleren van lgbtqi-fobie, praatgroepen, ondersteuningsgroepen, mentors om de arbeidsmarkt dichterbij te brengen. En we willen hierbij de verschillende
subsidiërende machten bedanken op elk niveau.
We zullen de nadruk leggen op de interassociatieve dynamiek door de culturele en associatieve pool van Grands Carmes te bevorderen, naast de gezondheidspool.
Met een belangrijk moment aan het eind van de zomervakantie : de Queer Movement Days en Rainbow Visibilities.
Voor elk project, klein of groot (bijvoorbeeld in de maand mei) zullen we beschikbaar zijn zodra de nodige middelen ons toelaten om alles zo professioneel mogelijk te doen en de kunstenaars en medewerkers naar waarde te belonen.
Aan iedereen zwaar bedankt voor alle gedane inspanningen, en bedankt voor wat nog te gebeuren staat!
Op die manier kan massaal en structureel investeren voor minderheden één van de oplossingen zijn om te vechten tegen de opkomst van extremen die niet alleen minderheden bedreigen maar heel de samenleving.”

verwant