In beeld

Wat het RainbowHouse wenst voor bloeddonatie in 2024: een einde aan discriminatie

gepubliceerd 10 januari 2024

2024 begint met zijn portie noodsituaties: overstromingen, lerarentekorten, woningnood!

Bij tekorten kunnen ook minderheden antwoorden geven en solidariteit tonen… behalve als het gaat om het doneren van bloed!

In januari 2024 roept het Rode Kruis op om de huidige voorraden, die alarmerend laag zijn, aan te vullen. Maar België kiest ervoor om zichzelf te beroven van een groot aantal donoren. Het blijft in de inmiddels beperkte club van Europese landen die mannen die seks hebben met mannen (MSM) discrimineren.

In 2017 werd het levenslange verbod op het geven van bloed vervangen door een onthoudingsperiode van een jaar, die onlangs werd teruggebracht tot 4 maanden, in lijn met de Duitse ontwikkelingen, die er sindsdien alles aan doen om een einde te maken aan deze discriminatie. Voor Vandenbroucke daarentegen lijkt de situatie tot stilstand gekomen. België komt steeds meer geïsoleerd te staan.

“In plaats van risicogedrag te controleren of testoplossingen te ontwikkelen, houdt België vooroordelen in stand die dateren uit de jaren 1980”, zegt Flo Delval, advocacy officer bij RainbowHouse Brussel.  Naast het uitsluiten van homo- en bi- mannen, ongeacht hun praktijken, worden ook transgenders, queer en intersekse personen getroffen wanneer ze niet passen in de binaire rasters van de vragenlijsten van het Rode Kruis. Aan de hand van welke criteria wordt een man geïdentificeerd?

De kosten om het testsysteem aan te passen is het enige argument om de status quo te handhaven. Maar voor RainbowHouse Brussel is het redden van levens door transfusie en het beëindigen van discriminatie onbetaalbaar.

Onze eerste wens voor 2024: rekening houden met feitelijke seksuele praktijken, maar niet met geaardheid of gender.

 

verwant