In beeld

Tweede fase van het project Grands Carmes – We are indoors !

gepubliceerd 2 december 2022

Lydia Mutyebele, Echevine voor Huisvesting, Openbaar Erfgoed en Gelijke Kansen bezocht het LGBTQIA+ Gemeenschapscentrum Les Grands Carmes op maandag 28 november om 16.00 uur.

 

Het LGTBQIA+ Gemeenschapscentrum Les Grands Carmes, een nieuwe LGBTQIA+ ruimte gericht op cultuur, gezondheid en onderwijs, gaat de tweede fase in van zijn installatie in de rue des Grands Carmes 20-22.

 

Lydia Mutyebele bezocht de faciliteiten die door het feministische collectief van bouwprofessionals L Trans Form zijn gecreëerd om de activering van de verenigingen Ex Aequo, Coalition Plus, Genres Pluriels, RainbowHouse Brussels en Tels Quels mogelijk te maken.

 

Ter gelegenheid van 1 december, Wereldhiv-dag, en in het kader van Brussel zonder aids, huldigde zij de tentoonstelling “Out of the rabbit hole, artivism against stigma” in, een verzameling illustraties gemaakt door Conigli bianchi, een internationaal collectief van kunstenaars die zich inzetten tegen hiv. Deze tentoonstelling zal vanaf 2023 te zien zijn in het hart van de verbouwde bar.

 

Het LGBTQIA+ Gemeenschapscentrum is een project dat wordt geleid door een groep verenigingen die zijn gegroepeerd in het absl Les Grands Carmes. Dit collectief heeft van de stad Brussel de tijdelijke ingebruikneming verkregen van een terrein van 1800 vierkante meter in de Lievevrouwbroerstraat, op een steenworp afstand van het Manneken Pis. Les Grands Carmes werkt aan de oprichting van een centrum voor culturele en educatieve evenementen, met een sociaal café, co-working en culturele ruimtes, kantoren voor de Brusselse LGBTIQIA+-verenigingen en een Rainbow House of Health (MACS Brussels Checkpoint) vanaf januari.

 

Lydia Mutyebele Ngoi, wethouder Huisvesting, Openbaar Erfgoed en Gelijke Kansen :
“De tijdelijke bezetting van de Grands Carmes beantwoordt aan een reële behoefte van de LGBTQI+ gemeenschap aan een permanente referentieplek die de verschillende aspecten en diensten rond dit thema integreert in het hart van de stad Brussel. Ik ben verheugd de nieuwe faciliteiten hier te ontdekken en de indrukwekkende vooruitgang te zien die deze locatie in slechts enkele maanden heeft geboekt.”

 

Jean-François Cannoot, algemeen coördinator RainbowHouse Brussel :
“Dit project, uniek in Europa, is een ongekende kans voor de stad Brussel en de LGBTQIA+ gemeenschap. Het gaat erom een centrum voor middelen, opleiding en expressie te creëren dat toegankelijk is voor tientallen queer verenigingen in de regio. De opdrachten van deze associatieve hub zullen gericht zijn op het versterken van vaardigheden en het bewustmaken van het publiek van de realiteit, de specifieke kenmerken en de talenten van mensen uit seksuele en genderminderheden”.

 

Denise Cullus, vice-voorzitter van Tels Quels:
“We werken samen met het kadaster van Brussel om na de tijdelijke bezetting in het pand te blijven. Deze zomer organiseerden we een reeks workshops met ongeveer 50 leden van de gemeenschap die werkten aan hoe het project eruit zou zien na 2025, wanneer de stad het terrein volledig zal renoveren.

 

Maxence Paquot, trainer en administratief medewerker bij Genres Pluriels
“De tijdelijke bezetting van 2022-2025 stelt onze verschillende verenigingen in staat om samen te komen, om onze middelen te bundelen… en om groots te dromen! Het gemeenschapscentrum Grands Carmes zal een LGBTQIA+ veilige ruimte institutionaliseren in het centrum van Brussel, een ruimte om samen te leven, te werken en te cultiveren. Het zal ook een ruimte voor welzijn en zorg zijn, met de oprichting van een gezondheidsstelsel dat zal trachten tegemoet te komen aan de specifieke gezondheidsbehoeften van LGBTQIA+-personen”.

 

Mike Mayné, voorzitter van Ex Aequo, gezondheidspartner voor mannen die van mannen houden :
“Het wordt tijd dat Brussel dit LGBTQIA+ gemeenschapscentrum krijgt. Het verdient het! Dit centrum, dat op één plaats het welzijn, de gezondheid en de cultuur van de LGBTQIA+-bevolking samenbrengt, is bijzonder welkom in onze stad. Ex Aequo kijkt uit naar de verhuizing in de komende weken en naar de samenwerking met Genres Pluriels en Tels Quels bij de oprichting van het Maison Arc en Ciel de la Santé, het controlepunt van MACS Brussel.

 

Tentoonstelling die in 2023 wordt gehoudenTentoonstelling die in 2023 wordt gehoudenGrote polyvalente zaal in voorbereidingGrote polyvalente zaal in voorbereiding
Een van de kantoren van de verenigingen - vergaderzaal
Opening van de tentoonstelling door mevrouw MutyebeleOpening van de tentoonstelling door mevrouw Mutyebele

verwant