In beeld

Queer Movement Days zijn terug !

gepubliceerd 23 september 2023

Kom samen tijdens een weekend van laboratoriumwerk, netwerken, het delen van praktijken en gemeenschappelijke opbouw. Verschillende workshops en creatieve momenten worden aangeboden om onze kijk en vragen over verschillende thema’s te delen die ons dagelijks leven als activisten en leden van collectieven doorkruisen. Deze Queer Movement Days bieden de gelegenheid om hulpmiddelen te ontwikkelen en onze realiteiten als activisten en vrijwilligers in de non-profitsector te bevragen.

Wat?

Een denk- en reflectielaboratorium, een moment van herverbinding voor verenigingen, collectieven en betrokken activisten bij LGBTQIA+ aangelegenheden, zij het direct of zijdelings.

Wanneer?

Vrijdag 13 oktober vanaf 17.00 uur

Zaterdag 14 oktober van 10.00 tot 18.30 uur

Zondag 15 oktober van 10.00 tot 16.30 uur

Verschillende gelijktijdige workshops waaruit je kunt kiezen op basis van je interesses en behoeften.

Voor wie?

Elke vereniging die lid is van een LGBTQIA+ federatie, maar ook elke organisatie actief in het socio-cultureel veld in het Brussels Gewest, of je nu betaald personeel, vrijwilliger, bestuurder of sympathisant bent. Activisten en gemeenschapsleden die geen deel uitmaken van een vereniging of collectief zijn ook welkom. Alle deelnemers delen waarden van tolerantie, respect voor diversiteit, inclusiviteit en constructief en zorgzaam luisteren. Onderdrukkende uitspraken en gedragingen zullen niet getolereerd worden. Bij niet-naleving zal deelname worden geannuleerd.

Waarom?

  • Dit moment heeft tot doel:
  • het versterken of bevragen van praktijken met betrekking tot kwesties rond gender- en seksuele minderheden;
  • het ontwikkelen van netwerken en kennis van verenigingen en collectieven van de RainbowHouse-federatie en mogelijk synergieën op gang brengen;
  • het bevorderen van een beter begrip van concepten, realiteiten en semantiek;
  • samenkomen in een veilige ruimte en de tijd nemen om samen te handelen buiten de dagelijkse drukte.

 

Praktische informatie?

Dit vindt plaats bij de Grands Carmes, Grands Carmesstraat 22 in 1000 Brussel. Het multidisciplinaire LGBTQIA+ centrum is open sinds september 2022. www.grandscarmes.org

De workshops vinden plaats op zaterdag van 10.00 tot 18.30 uur en op zondag van 10.00 tot 16.30 uur. Er worden verschillende evenementen aangeboden in en rond deze jaarlijkse creatieve opwinding.

Op vrijdag 13 oktober is er de “Rainbow for a Job”-middag voor werkzoekenden en partners. ’s Avonds is er de opening van de tentoonstelling van de vereniging “Activ’elles” vanaf 18.00 uur, die het hele weekend zal duren. Op zaterdagavond wordt er een concert aangeboden. De bar (binnenplaats) biedt de mogelijkheid tot ontmoeting en ontspanning gedurende het hele weekend.

Catering:

Een solidaire foodtruck is aanwezig op zaterdag en zondag tijdens de lunch. De bar biedt gedurende het hele weekend een gevarieerd menu aan. Het “Ralliement des Fourchettes” is een netwerk van sociale restaurants in Brussel die strijden tegen voedselonveiligheid en het recht op kwaliteitsvoeding voor iedereen verdedigen als een fundamenteel recht. In maart 2022 werd “Ralliement des Fourchettes” een volwaardige vzw met een solidaire foodtruck die kwaliteitsmaaltijden aanbiedt op verschillende locaties in Brussel, in een feestelijke en gezellige sfeer, tegen lage prijzen. Als reactie op de kwetsbaarheid van onze gemeenschappen zal de foodtruck ook deze winter wekelijks aanwezig zijn bij Grands Carmes.

Inschrijvingen:

  • Niet-leden van de federatie: €17 per dag, inclusief lunch en koffiepauzes.
  • Leden van de federatie: Gratis + 2 drankbonnen.
  • Deelname aan een workshop: €5
  • Concert zaterdag “Those we lost”: vanaf 10€ – reservatie

Workshops moeten minimaal 5 deelnemers hebben om bevestigd te worden. Inschrijving mag geen obstakel vormen voor deelname, meld dit bij de inschrijving. Inschrijving gewenst voor 7 oktober via het volgende formulier:  of per e-mail naar info@rainbowhouse.be (02/503.59.90).

Het evenement wordt georganiseerd door de Rainbowhouse Group, met de medewerking van RainbowHouse Brussels, InQlusion en RCP, en met de steun van Cocof in het kader van het Rainbow Visibilities-project (tentoonstelling op vrijdagavond), het federale secretariaat voor gelijke kansen (Rainbow for a job) en de Stad Brussel (Queer Mov’ days).

Programma

Vrijdag 13 oktober

Rainbow For a Job: vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur

Rainbow for a Job is een project ter ondersteuning van de werkgelegenheid, dat mentors en training aanbiedt aan LGBTQIA+ werkzoekenden. Dit project streeft er ook naar socio-professionele integratie te bevorderen door evenementen te organiseren en door analyse en aanbevelingen om barrières op het gebied van werk voor LGBTQIA+ personen weg te nemen. Van 14.00 tot 18.00 uur is er een banendag en netwerkmoment tussen werkgevers en werkzoekenden. Om 15.45 uur (grote zaal) zal een rondetafelgesprek de kwestie van veilige ruimtes op de werkplek behandelen.

De tentoonstelling

Van vrijdag 18.00 uur tot zondag 18.00 uur.

Oktober is de tijd van kunstroutes op verschillende plaatsen en steden. Om de talenten van de leden van de vereniging Activ’elles in de schijnwerpers te zetten, zal er tijdens het weekend een lesbisch traject plaatsvinden bij de Grands Carmes. De vzw Activ’elles brengt sinds 2003 persoonlijke initiatieven samen die op vrijwillige basis worden georganiseerd, van sport tot ontmoetingsavonden en andere culturele, speelse en gezellige activiteiten, door en voor vrouwen die van vrouwen houden.

Gesprek om 20.00 uur: “De zichtbaarheid van lesbische projecten en verenigingen in de Franse Gemeenschap van België” met Activ’elles en andere betrokken personen en verenigingen.

Er zullen 3 sprekers aanwezig zijn:
Diana Vos, lesbische videografe en fotografe.
Ze is lid van activ’elles, een vereniging die evenementen organiseert voor lesbiennes.
Camille Kervella, architecte van opleiding, werkt aan queer architectuur en heeft ook een proefschrift geschreven over queer spaces.

Zaterdag 14 oktober

Workshop 1: Zaterdag 14/10 – 10.00 tot 13.00 uur (Aquarium)

Hulp bij het structureren van projecten vanuit het perspectief van de sociale economie. Workshop met Coopcity (centrum voor sociaal en coöperatief ondernemerschap in Brussel).

Kom een eerste aanpak uitproberen om je project te structureren. Heb je een project dat gericht is op de noden van de LGBTQIA+ gemeenschap en sta je open om je project te (her)denken in termen van de principes van de sociale economie? Dan is deze sessie iets voor jou. Kom en ontdek de richtlijnen die je zullen helpen bij het structureren van een idee voor een ondernemend project, met behulp van een kader dat speciaal is ontworpen door COOPCITY.

Workshop 2: Zaterdag 14/10 – 14.00 tot 16.00 uur (Aquarium)

Strijd tegen armoede onder LGBTQIA+ personen in het dagelijks leven. Voedselhulp en het recht op voeding: richtlijnen/hulpmiddelen. Gegeven door de Federatie van Sociale Diensten – FdSS

 

Update: Geannuleerd

Workshop 3: Zaterdag 14/10 – 16.30 tot 18.30 uur (Aquarium)

Het Ganzenbord voor senioren. Ben je een senior of ken je er een en heb je veel vragen over hun toekomst? Kom dan Ganzenbord spelen, waar we via dit spel inzicht zullen geven in de problemen waarmee LGBTQIA+ ouderen te maken hebben en in de zorgsector. Vaak zijn seksualiteit en intimiteit nog steeds taboe. Senioren durven niet altijd zichzelf te zijn en blijven vaak in de kast. Een kans om het werk van Rainbow Ambassadors te ontdekken en te begrijpen

 

Workshop 4: Zaterdag 14/10 – 10.00 tot 13.00 uur (Mezzanine)

Bestuurskunde van verenigingen, de rol van coördinatie en de samenwerking met het AO. Hulpmiddelen en reflecties om de complexe coördinatiewerkzaamheden van vzw’s te ondersteunen en de mentale last van deze veelzijdige multitaskfunctie. Gegeven door Valérie Galloy van Open The Window-Cesep, begeleider en coach van verenigingen.

 

Workshop 5: Zaterdag 14/10 – 14.00 tot 16.00 uur (Mezzanine)

Hulpmiddelen en praktijken om te reageren op antigender beweging. De opkomst van conservatieve trends en acties duidt op een versterking van de strijd. Hoe kunnen we reageren op en omgaan met argumenten die ingaan tegen onze inclusieve en progressieve acties. Presentator: Forbidden Colors en Genres Pluriels

Workshop 6: Zaterdag 14/10 – 16.30 tot 18.30 uur (Mezzanine)

Schrijfworkshop georganiseerd door de vereniging Thérèse et Isabelle, in samenwerking met Activ’elles (over lesbische thema’s). In gemengde groep.

 

Workshop 7: Zaterdag 14/10 – 10.00 tot 12.00 uur (Grote zaal)

Zelfverdedigingsworkshop. Onderzoek je relatie met je tegenstander en leer grepen van Tran Dinh, een specialist in deze discipline.

 

Vanaf de middag

De Queeravane zal aanwezig zijn op zaterdagmiddag en deelnemers de mogelijkheid bieden om hun genderidentiteit en expressie te verkennen. Verkleed je zonder beperkingen. Queeravane is een queer activistisch project voor bewustwording. Interactief, educatief en cultureel, het staat open voor iedereen. Met queer bedoelen we de deconstructie van gender- en seksualiteitsnormen in politieke zin, wat betekent dat het een uitdaging vormt voor het dominante heteronormatieve en patriarchale model. In de praktijk plaatst Queeravane zich op binnen- en buitenlocaties, zowel openbaar als privé, waar we kleedkamers, kappers, verlichting, muziek en glitters opzetten.

UPDATE 06/10: QUEERAVANE GEANULEERD

 

Het concert Zaterdag om 20.30 uur – DAS HAUS presenteert “Those we lost”, door Matteo Haizmann.

In deze voorstelling bespreekt Matteo Haitzmann de overlevingsstrategieën van de LGBTQIA+ gemeenschap tijdens de aidscrisis in de jaren 1980 en 1990. Haitzmann herinterpreteert de verhalen uit deze periode van de menselijke geschiedenis vanwege wat hij vandaag in de wereld ziet: een wereldwijde pandemie die bepaalde groepen en etniciteiten stigmatiseert. Geïnspireerd door het fotoboek “The Ward” van Gideon Mendel, schrijft hij nu “Those We Lost”, een reeks solo art pop nummers met viool, als eerbetoon aan degenen die zijn overleden, terwijl hij probeert een hedendaagse stem te creëren voor de strijd voor waardigheid in crisistijden.

 

Zondag 15 oktober

Workshop 9: Zondag 15/10 – 14.00 tot 16.00 uur (Aquarium) Intersectionaliteit in verenigingen:  geannuleerd

 

Workshop 10: Zondag 15/10 – 10.00 tot 12.00 uur (Mezzanine)

Positieve communicatie in de media ontwikkelen. Laten we afstappen van de slachtofferhouding (discriminatie, ziekte, enz.) en een ander verhaal verkennen dat we kunnen bieden in onze relaties met de media in ons dagelijkse werk voor verenigingen. Gegeven door David Lallemand, communicatieadviseur.

 

Workshop 11: Zondag 15/10 – 14.00 tot 16.00 uur (Mezzanine)

“De woorden van tegenmacht”: een klein woordenboek en argumentatiegereedschapskist voor zowel ervaren als beginnende activisten. Door het Centre Librex.

 

 

Workshop 13: Zondag 16/10 – 14.00 tot 16.00 uur (Grote zaal)

Inleiding tot ‘arpentage’ en ‘conférences gesticulées’ als instrumenten voor het delen van collectieve ervaringen. Georganiseerd door het Front FéministeS van het Réseau Ades.

 

verwant