In beeld

Protect The Protest : mobiliseren tegen de Wet-Van Quickenborne.

gepubliceerd 27 juni 2023

Op 28 juni sloot het RainbowHouse zich aan bij de coalitie van burgerverenigingen en vakbonden om te protesteren tegen het wetsontwerp Van Quickenborne.

 

Brussels Pride heeft ervoor gekozen om in 2023 in de voetsporen te treden van de campagne “Protect The Protest” van Amnesty International. De ngo roept op tot waakzaamheid in een tijd waarin veel landen het demonstratierecht terugschroeven en herinnert aan de historische vooruitgang die is geboekt door degenen die zich verzetten tegen de autoriteiten.
De LGBTQIA+ Pride Marches vinden hun oorsprong in een reeks militante acties die bekend staan als de Stonewall rellen, spontane reacties op institutionele homofobie en transfobie in Amerika in de jaren 1960.
Vandaag de dag wordt het steeds moeilijker om de stem van LGBTQIA+ mensen in het buitenland te horen, terwijl alleen al het noemen van hun bestaan soms gecriminaliseerd wordt. Deze trend lijkt zich te verspreiden en treft zelfs landen als de Verenigde Staten.

Hoewel België kan worden beschouwd als een model op het gebied van wetgeving voor LGBTQIA+ mensen, moet er nog veel strijd worden geleverd om de rechten van alle LGBTQIA+ gemeenschappen te bevorderen en te behouden. Het is daarom belangrijk om te mobiliseren om het recht op demonstratie te beschermen.

In een tijd waarin de Franse regering alle vormen van oppositie de mond probeert te snoeren en de Italiaanse regering de rechten die LGBTQIA+ mensen hebben verworven terugdraait, neemt RainbowHouse de wens van de Belgische regering om het demonstratierecht in te perken door middel van het wetsvoorstel van minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld), bekend als de Loi anti casseurs, zeer serieus.

 

Doet deze wet zijn bijnaam eer aan? De wet richt zich niet alleen tegen relschoppers, maar tegen alle “protestbijeenkomsten” van minstens 100 mensen. De term is vaag genoeg om een breed scala aan protestdemonstraties te omvatten, waaronder elke vakbonds- of militante actie.
Er bestaat al een wettelijk kader voor het bestraffen van schade en geweld in de openbare ruimte. Het is het protestaspect dat het doelwit is, en activist zijn wordt een verzwarende omstandigheid. Iedereen die door deze wet wordt betrapt, krijgt als bijkomende straf een demonstratieverbod en wordt dus beroofd van een grondrecht.

 

Om al deze redenen sluit RainbowHouse zich aan bij de actie op 28 juni om 10 uur ’s ochtends op de Kruidtuinlaan in Brussel, voor het kantoor van de minister van Justitie, om de parlementsleden op te roepen niet voor deze tekst te stemmen, zelfs niet als hij wordt geamendeerd.

We nodigen de verenigingen die lid zijn van onze koepel en iedereen die ons engagement deelt uit om zich bij ons aan te sluiten.

 

De actie wordt georganiseerd door het ABVV, de CSC, het CGSLB, Greenpeace, Amnesty, het CIRÉ, de Ligue des Droits humains, het Progress Lawyers Network, Solidaris en de verenigingen van het Solidaris-netwerk, het CEPAG, het PAC, het MOC, het CNCD-11.11.11, Soralia, FOS, ABVV, ACV, ACLVB, Solidaris-Netwerk, de Liga voor mensenrechten.

 

Spreek je volksvertegenwoordigers aan – Verzet is geen misdaad (verzet-is-geen-misdaad.be)

verwant