In beeld

Persbericht “Sketch 128e sexe, Le Grand Cactus – Tip!k RTBF – 19/09/2024”

gepubliceerd 24 september 2024

Persbericht

“Sketch 128e sexe, Le Grand Cactus – Tip!k RTBF – 19/09/2024”

De RTBF heeft via haar satirische programma Le Grand Cactus een sketch uitgezonden op haar televisiekanaal, Auvio platform en sociale media, die een parodie maakt op het lied “3e sexe” van de Franse band Indochine en zanger Rahim Redcar. De RainbowHouse Brussels LGBTQIA+ Federatie, partner van de Brussels Pride, is van mening dat de uitlatingen beledigend, belachelijk makend, discriminerend en bagatelliserend zijn voor de realiteit en ervaringen van transgender en non-binaire personen.

De Brusselse LGBTQIA+ federatie moet vandaag reageren en vechten tegen de opkomst van haatdragende uitspraken. Want, transfobie doodt nog steeds vandaag de dag. Wij staan aan de kant van alle betrokken LGBTQIA+-personen die worden onderdrukt, lastiggevallen en mishandeld, of dit nu op straat, op school, familie, op het werk, in de sport, enzovoort gebeurt. Elke dag moeten wij als verenigingen onze deuren openstellen zodat trans en non-binaire mensen een veiligere plek voor zichzelf kunnen vinden. We merken en betreuren dat deze sketch extreemrechtse bewegingen heeft aangewakkerd, zowel in België als in andere landen. RTBF, als publieke omroep, heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en is dus verantwoordelijk voor de inhoud die zij verspreidt.

Het thema van de Brussels Pride, “Safe, Everyday, Everywhere”, klinkt vandaag de dag nog door. Tip!k RTBF, als partner van dit evenement, respecteert door de uitzending van deze sketch niet de eisen die we samen hebben gesteld. Via de Brussels Pride en met de RTBF wilden we alledaags geweld bestrijden. Deze video toont aan dat de keuze om te bagatelliseren via “humor, satire, parodie” een ware klap is en geweldadig is voor onze LGBTQIA+-gemeenschappen. Door deze handelingen, pauzeren we de samenwerking met de media van de RTBF, zolang er geen uitleg, excuses of diepgaande veranderingen op structurele en dringende wijze worden doorgevoerd.

Door deze parodie uit te zenden, menen wij dat de RTBF haar verplichtingen en haar waarden van diversiteit niet respecteert. Hier zijn enkele uittreksels daarvan: “DIVERSITEIT: We zijn de weerspiegeling van onze diverse samenleving en werken aan samenleven” en “RESPECT: We zijn toegankelijk, luisteren naar u en verdedigen de democratische waarden.” Daarentegen heeft de uitzending op verschillende kanalen talloze spottende, beledigende en gewelddadige reacties tegen LGBTQIA+-gemeenschappen aangewakkerd. Een herinnering aan de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in het programma Le Grand Cactus is dringend nodig. Zoals artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt: “Iedereen heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting”, wat een fundamenteel principe in onze democratie is. De Belgische Grondwet stelt echter een beperking: “behalve voor de vervolging van misdrijven gepleegd naar aanleiding van het gebruik van deze vrijheden.” Wij kunnen dus niet, in naam van de vrijheid van meningsuiting, de wet overtreden. De RTBF moet voldoen aan de verplichtingen en verantwoordelijkheid die voortvloeien uit de antidiscriminatiewet van 2007. In de context van dit programma herinneren wij de RTBF eraan dat verschillende principes van het juridische kader zijn geschonden.

De aanzet tot openbare discriminatie is opzettelijk aanwezig volgens onze federatie, aangezien de auteurs verschillende leden van een gemeenschap richten, in dit geval de kunstenaar Rahim Redcar en transgender en non-binaire mensen. Wij zijn van mening dat de RTBF, door deze sketch uit te zenden, misbruik maakt van haar communicatiemiddelen en niet ingaat op het verzoek van de betrokken personen om de video’s van de sociale media van het programma Le Grand Cactus te verwijderen. Dit leidt tot een stroom van reacties die als haatdragend, beledigend en discriminerend worden ervaren.

Ons verzoek aan de RTBF. De RainbowHouse Brussels Federatie vraagt de RTBF om de dialoog aan te gaan met de mensen op het terrein. Dit moet plaatsvinden in overleg met de LGBTQIA+-verenigingen en betrokkenen uit de culturele wereld. De RainbowHouse Brussels Federatie pauzeert vanaf vandaag het partnerschap tussen de RTBF en Tip!k met de Brussels Pride. Tijdens deze pauze moet een diepgaand werk aanvatten met deze mediapartner. Wij zijn ons bewust van het verlies aan zichtbaarheid tijdens deze pauze voor onze gemeenschappen, maar dit is noodzakelijk om grondig en kwalitatief werk te verrichten voor een positieve samenwerking.

De RainbowHouse Brussels Federatie brengt de zaak voor het CSA en een klacht is ingediend bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Tot slot vragen wij de RTBF om nu actie te ondernemen en excuses aan te bieden aan alle betrokkenen die dagelijks te maken hebben met geweld, intimidatie, enzovoort. Een opvolging van haatdragende en discriminerende opmerkingen op sociale media is dringend noodzakelijk.

Contact:

Frank Schellings (NL) bestuur : +32 478 54 48 53
Léa Boni (FR), Genres Pluriels : +32 472 86 19 57
Xavier Wyns (FR) coordinateur adjoint :  +32 471 93 52 69

verwant