In beeld

Onze verklaringen in de media en tijdens de Die In op vrijdag 30/08

gepubliceerd 2 september 2024

De golf van geweld tegen leden van onze gemeenschappen tijdens de zomer was een gelegenheid om onze eisen en verwachtingen kenbaar te maken.

We leggen momenteel contacten met de bevoegde diensten en autoriteiten om dit fenomeen aan te pakken.

Tijdens de actie van dit weekend op de Kunstberg hebben we ook kunnen spreken met ExAequo, dat verschillende tips ontwikkelt om de risico’s in bepaalde specifieke situaties te verminderen, zoals bij datingtoepassingen: www.exaequo.be

Speech op Die In :

“Door deze actie en het sterk symbolisch beeld van lichamen die op de grond liggen willen we de kracht van het geweld op onze levens illustreren, ook die van onze naasten.
Het is onmogelijk om dat niet te zien, het te normaliseren, om stil te houden dat het hier om lgbtqia foob geweld gaat dat alle letters van het acroniem LGBTQIA+ betreft, voorbij de recente actualiteit van de applicaties voor ontmoetingen.
Dit beeld staat ook voor onze veerkrachtige gemeenschap, die zichzelf helpt en organiseert, zichzelf beschermt en op de been wil blijven.
We willen doorgaan met leven, uitgaan en nieuwe mensen ontmoeten.
We willen niet bang, beschaamd of paranoïde zijn.
We willen dat angst van kant verandert.

Om dit te bereiken hebben we een systemisch antwoord nodig waarbij iedereen betrokken is: beheerders van ontmoetingsplaatsen en faciliteiten, om ze veiliger te maken; de media, om het bewustzijn te vergroten; en overheden (vooral toekomstige regeringen), om gecoördineerd, niet ondergefinancierd, beleid te implementeren.
We vragen ook om een interfederaal plan om homofoob en transfoob geweld en discriminatie te bestrijden.
Gewelddadige handelingen moeten bestraft worden, de homofobe verzwarende omstandigheid moet zo effectief mogelijk gebruikt worden bij klachten, de ondersteuning van slachtoffers moet nog beter, maar preventie en educatie, onder andere door sterke verenigingen, zijn ook van fundamenteel belang.

Het geweld dat lichamen treft is ook en vooral verbaal. Helaas worden sociale netwerken er vaak straffeloos mee overspoeld. Het vervolgen van iemand die homofobe of transfobe uitlatingen doet (dit staat bekend als een persmisdrijf) is echter nog steeds een complexe zaak en artikel 150 van de grondwet moet dringend worden gewijzigd, zodat alle doorgegeven en veroordeelde uitlatingen voor de rechter kunnen worden gebracht.

Tot slot willen we met dit symbolisch beeld eer betonen aan de slachtoffers en steun bieden aan hun nabestaanden.
Onze gedachten gaan uit naar de familie in Elsene die het slachtoffer is geworden van deze moorddadige gruweldaad.
Gedachten aan Ishane, gedachten aan David, gedachten aan Jean-Pierre, gedachten aan Jacques, gedachten aan Eunice, gedachten aan Mbaye, gedachten aan Nathalie en Anne-Laurence…. en gedachten voor iedereen die niet meer zullen opstaan.

Onze lijven mogen dan wel liggen, maar de wind wakkert aan!

Kunstberg 30/08/2024- Die InKunstberg 30/08/2024- Die InKunstberg - Die In 30/08Kunstberg - Die In 30/08

In de medias:

VRT Interview

Bruzz

De Standaard

verwant