In beeld

Pride Festival is TERUG!

gepubliceerd 2 mei 2022

Het Pride Festival is terug! Na een opwindend editie van 2021 is het zomerfestival ter ere van de Brusselse queer gemeenschap dit jaar terug, van 16 juni tot 31 juli, levendiger dan ooit… en met een nieuwe look. Kijk hier eens naar:

 • NAAM – Bye bye Pride Festival, hello “Rainbow Festival”!
  Deze nieuwe naam voorkomt de veelvuldige verwarring met Belgian Pride, de organisatie die verantwoordelijk is voor de Pride Parade, de jaarlijkse nationale optocht in Brussel. Het is gemakkelijk uit te spreken, maar het maakt ook in een oogwenk duidelijk dat het evenement Rainbow is en dat het festival gelieerd is aan RainbowHouse en hun andere projecten: Rainbow Runners, Rainbow Karavane en Rainbow Festival.

 

 • THEMA – “We are here, we are queer”
  Deze historische zin, die in 1992 werd uitgesproken door de activistische organisatie Queer Nation, geeft perfect het hart van het festival weer. Ten eerste weerspiegelt het onze wens om de openbare ruimte terug te winnen. Het is ook een manier om de belangstelling en nieuwsgierigheid te wekken van het grote publiek, dat steeds nieuwsgieriger wordt naar de evolutie van de gemeenschap. Ten slotte kunnen we zo de specifieke kenmerken van elke groep in onze gemeenschap belichten.

 

 • PUBLIEK – activiteiten voor de gemeenschap en het grote publiek
  Het Rainbow Festival is, historisch gezien, een reeks evenementen die voor twee doelgroepen wordt georganiseerd: de LGBTQIA+-gemeenschap, uiteraard, voor wie het een gelegenheid is om samen te komen en te feesten in een zo veilig mogelijke ruimte, en het grote publiek. De afgelopen maanden stond de LGBTQIA+-gemeenschap bijzonder in de schijnwerpers, met de goedkeuring van het onzijdige voornaamwoord “iel” door de Petit Robert en de zaak van transfobie in het restaurant Drug Opéra, die beide veel media-aandacht kregen. Deze twee voorbeelden tonen aan dat het publiek steeds nieuwsgieriger wordt naar de ontwikkelingen in de gemeenschap. Voor deze editie van 2022 willen we de nadruk leggen op evenementen die het grote publiek in staat stellen de queer-bevolking van Brussel te ontmoeten, waarbij de queer-bevolking centraal blijft staan in de meeste evenementen.

 

 • PERIOD
  Het Pride Festival, dat gewoonlijk in mei samen met Belgian Pride wordt gehouden en twee weken duurt, vond in 2020 plaats in september, gedurende twee weken. In 2021 vond het Pride Festival plaats in juli en augustus gedurende een periode van twee maanden. In 2022 zal het Regenboogfestival plaatsvinden van 16 juni tot en met 31 juli. Deze keuze wordt gerechtvaardigd door de wens een zo groot mogelijk aantal mensen te bereiken die in juni nog aan het werk zijn en om tijdens de vakantie gevarieerde activiteiten mogelijk te maken.

 

 • PROGRAMMA
  Het programma zal even gevarieerd en rijk zijn als de vorige edities: concerten, workshops, voorstellingen, films, danslessen, ontmoetingen, discussiegroepen… Het programma wordt regelmatig bijgewerkt, dus aarzel niet om deze pagina opnieuw te raadplegen om op de hoogte te blijven van de laatste evenementen.

★11 juni ★ “Dance With Pride” show en gemeenschapsmiddag @Centre Culturel d’Uccle
Kom kijken naar de nieuwe show van Sing Out: Dance With Pride, een kleurrijke voorstelling waarin de kracht van dans voor de LGBTQIA+-gemeenschap wordt gevierd. Bij deze gelegenheid zullen RainbowHouse en enkele van de aangesloten organisaties hun acties en activiteiten aan het publiek voorstellen tijdens de namiddag in het ruime cultuurcentrum van Ukkel. De dag zal ’s morgens worden ingeluid met de inhuldiging van het eerste regenboog-voetgangersoversteekplaats in de gemeente Ukkel.

★12 juni ★ Vertoning van de film “Grote vrijheid” @Centre Culturel Jacques Franck
Het verhaal van Hans Hoffmann. Hij is homoseksueel en homoseksualiteit is in het naoorlogse Duitsland illegaal volgens artikel 175 van het wetboek van strafrecht. Maar hij volhardt in het zoeken naar vrijheid en liefde, zelfs in de gevangenis… Deze aangrijpende biopic is op 12 juni te zien in het Centre Culturel Jacques Franck.

★ 7 juli ★ Vertoning van de film “El Fantasma de la Sauna” @Brussel
Javi komt bij de Sauna Popular op zoek naar een baan om zijn droom te verwezenlijken, zanger worden. De zaak staat op zijn dieptepunt en Asun, de eigenaar, besluit hem in huis te nemen in ruil voor hulp. De jongen komt er al snel achter dat iedereen duistere geheimen verbergt: de grootste daarvan is een mysterieuze man die in de ventilatiekanalen woont en uiteindelijk verliefd wordt op de jongeman. De queer, fantasie versie van Phantom of the Opera, wordt op 7 juli vertoond.

★ 16 juli ★ Queer tango inwijding @Vaux-Hall (Parc Royal)
Wat dacht je van een kennismaking met queer tango in het uitzonderlijke kader van de Vaux-Hall, in het hart van het Warandepark? Queer tango maakt het mogelijk Argentijnse tango te dansen zonder rekening te houden met de traditionele heteronormatieve rollen, en dus zonder rekening te houden met het geslacht in de relatie leider/geleidt. Geen paniek voor de niet-ingewijden, dit is een inleidende cursus, je hoeft geen speciale dansvaardigheden te hebben. Het doel is gewoon om samen plezier te maken! Het is op 16 Juli in de Vaux-Hall.

★ 23 juli ★ Tentoonstelling en film over de deportatie van lesbische personen tijdens de Tweede Wereldoorlog @Centre Tour à Plomb
Kom en ontdek de aangrijpende tentoonstelling en de fascinerende film die het tragische lot van lesbische personen tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelt. Het is op 23 juli in het Centre de la Tour à Plomb.

… en binnenkort meer.

 

 • ACTIVITEITEN-IDEEËN

Wekelijkse filmdebatten over een bepaalde gemeenschap
“De LGBTQIA+-gemeenschap”: we weten nu dat achter dit ene gemeenschapslabel een veelheid van heterogene groepen met specifieke behoeften schuilgaat (niet verwonderlijk voor een groep die leden samenbrengt op basis van twee zeer verschillende criteria: genderidentiteit en seksuele geaardheid). Deze terugkerende activiteit zal de aandacht vestigen op een gemeenschap en haar huidige situatie, behoeften en eisen, zowel voor degenen binnen de gemeenschap als voor degenen daarbuiten.

Workshop – LGBTQIA+: wat is het?
Naarmate de LGBTQIA+-gemeenschap zichtbaarder wordt, worden termen steeds populairder en beginnen ze ingang te vinden in het dagelijks taalgebruik, waar andere die vroeger werden gebruikt, nu verboden zijn. Als je het gevoel hebt dat het soms moeilijk is om deze woorden echt te begrijpen en er doorheen te navigeren, dan is deze workshop iets voor jou. In deze workshop zonder taboes kan iedereen vragen stellen over gemeenschap en de vele termen die het beschrijven.

Inclusief taalatelier: waarom en hoe?
De aanneming van het voornaamwoord “iel” in Le Robert in 2021 zal op zijn zachtst gezegd voor opschudding hebben gezorgd. Voor sommigen een modegril van generatie Z, voor anderen een grammaticale gruwel, maar deze drie kleine letters zijn niettemin essentieel. Deze inleidende workshop over inclusief taalgebruik in het Frans geeft u de sleutels in handen om zo inclusief mogelijk te zijn en herinnert u tegelijkertijd aan het belang ervan.

Queer Family Day
De LGBTQIA+ familiemiddag is terug! Na een succesvolle eerste editie in 2021 is Queer Family Day in 2022 terug, met een gevarieerd programma: een eenhoornspringkussen, workshops schminken en verhalen vertellen door Drag Queens artiesten, een vertoning van LGBTQIA+-thematieken films (Steven Universe, Out, in a heartbeat…)

 • OPROEP VOOR PROJECTEN
  De oproep voor projecten om deel te nemen aan het festival is open! Wij kijken uit naar uw ideeën voor evenementen en projecten die we samen kunnen doen. Om in te schrijven, klik hier. Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen via e-mail. De deadline is 18 mei om 23.00 uur.

verwant