In beeld

Inauguratie van het eerste LGBT OPVANGHUIS / Refuge in België.

gepubliceerd 2 oktober 2018

NELFA Centre de planning familial Plan F Midnimo

Dinsdag 09/10/2018, opent “Brussels LGBT Opvanghuis /Refuge“ het eerste appartement dat zich richt op de tijdelijke huisvesting en ondersteuning van jonge slachtoffers van intra-gezinsdiscriminatie of -uitsluiting vanwege hun seksuele geaardheid en / of hun gender- identiteit.

Ter gelegenheid van de officiële lancering van het initiatief in mei 2018 wees de heer Madrigal-Borloz (1), onafhankelijke deskundige van de Verenigde Naties, erop dat LGBT’s onder dakloze jongeren over de hele wereld tussen 20% en 50% vertegenwoordigen! Dit is ook het geval in België en in het bijzonder in Brussel, waar tussen 2011 en 2012 de vereniging “Cultures and Progrès” een veldstudie heeft uitgevoerd die deze realiteit bevestigt. Er is inderdaad een gebrek aan opvang voor jonge slachtoffers van homofobie die soms gedwongen op straat leven.

Het “Opvanghuis / Refuge Brussel” biedt een tijdelijke huisvesting en ondersteuning aan jongeren van 18 tot 25 jaar voor een periode van 3 maanden (verlengbaar onder bepaalde voorwaarden). De accommodatie bevindt zich in een anoniem en veilig appartement. Het eerste appartement van “Refuge Brussels” is geschikt voor 4 jonge mensen tegelijkertijd. De voorgestelde steun is verdeeld in vijf gebieden: de pool “Gezondheid” (toegang tot lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg), de pool “Sociaal en juridisch” (toegang tot sociale rechten en rechtsbijstand), het “sociaal-culturele” centrum “(Organisatie van verschillende activiteiten), de pool “Onderwijs, werkgelegenheid en opleiding” (autonomie, emancipatie en toegang tot de arbeidsmarkt) en de pool” huisvesting “(voorbereiding tot het verlaten van het appartement en de opvang) .

De lancering van dit initiatief en de werking ervan (tot eind 2018) zijn mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Stad Brussel en andere publieke en private operatoren. Om de levensvatbaarheid van het project in 2019 en daarna te waarborgen, gaat “Opvanghuis

Brussel” op zoek naar publieke en private financiering en doet een beroep op de vrijgevigheid van de Belgische bevolking.

In deze context organiseert “Opvanghuis Refuge Brussels” de eerste grote fondsenwervende avond in het Cinema Palace op 29/10/2018: Lukas Dhont, peetvader van het “Opvanghuis LGBT Brussels” en regisseur van de film “Girl” (laureaat van de Camera d’Or en de Palme Queer op het Filmfestival van Cannes 2018) zal na de vertoning van zijn film met het publiek een gesprek aangaan. De opbrengst van de verkoop van zitplaatsen gaat rechtstreeks naar “Opvanghuis Refuge Brussels”.

De inauguratie vindt plaats in aanwezigheid van onze partners (Alter Visio, Cultures and Progress Association, de gemeenten Elsene en Sint-Gillis, Artsen voor de Wereld, het Rainbow House,…) en:

Philippe CLOSE, burgemeester van de stad Brussel, Mohamed OURIAGHLI, schepen voor gelijke kansen van Brussel, Hassan JARFI, voorzitter van de Ihsane Jarfi Foundation, David MURGIA, acteur en peetvader van “Opvanghuis Refuge Brussels”, Lukas DHONT, regisseur van de film “Girl” en Sponsor van “Opvanghuis Refuge Brussels”, Karim DEYA, schrijver van het boek “J’attends mon mari” (Ivoorkust).

Jongeren die hulp bij Refuge Brussels willen aanvragen, kunnen dit al doen per e-mail op het volgende adres: info@refugeopvanghuis.be

Meer informatie: https://www.refugeopvanghuis.be/

Ter ondersteuning van de opvanghuis: rekeningnummer: BE35 7360 5387 1137

 

verwant

Antidiscriminatie

Asiel & Migratie

Gezondheid en welzijn

Gezinnen en ouderschap