Projecten

PrideFestival Brussels

PrideFestival Brussels

van 12 tot 26 septembre 2020

Het PrideFestival, twee weken vol socioculturele activiteiten, debatten, acties en vette feestjes. Rainbowhouse Brussels organiseert dit festival steeds in de maand van mei ter ere van de holebi en transgender -artiesten en -activisten. Theater, film, dans, literatuur, workshops, optredens, tentoonstellingen, conferenties… De creativiteit en het activisme van de holebi en transgender-gemeenschappen overspoelen Brussel en doen het culturele erfgoed van de stad schitteren!

Het PrideFestival vindt plaats tijdens de 2 – 3 weken voorafgaand aan de “Belgian Pride”-parade (deze laatste wordt niet georganiseerd door het RainbowHouse). Het PrideFestival is een aanvulling op de Belgian Pride. Terwijl de Belgian Pride evenementen in de straten van Brussel organiseert (de optochten, Rainbow Cities en het Rainbow Village!), omvat het PrideFestival een reeks culturele activiteiten zoals workshops, tentoonstellingen, screenings, zichtbaarheidsacties en interassociatieve activiteiten die tot doel hebben het Brusselse LGBTQI+ netwerk te verenigen en te solidariseren. Het thema van dit jaar staat in het teken van de gezondheid.

 

# WECARE

De voorbije decennia werden de rechten van holebi’s, transgender en intersekse personen sterk verbeterd. Wel is er nog steeds hoge nood aan een meer inclusieve maatschappij en hulpverlening. Welzijn betekent niet enkel fysiek gezond zijn, ook het psychologisch en sociaal aspect zijn uiterst belangrijk. Met #WeCare, zoals gekozen door de drie regionale koepels, RainbowHouse Brussels, Arc-en-ciel Wallonie en çavaria, vestigen we een grote aandacht op het tal van uitdagingen waaraan gewerkt moet worden, zoals de steun voor mensen met HIV en een toegankelijke gezondheidszorg voor transgender personen en sex workers. Sommige RainbowHouse lidverenigingen zijn experts op dit gebied (namelijk Exaequo, UTOPIA_BXL, Genres Pluriels, Alias). Laten we samen de gezondheid van LGBTI+ personen in al haar aspecten verbeteren!

Buddies

Dit jaar implementeren we een systeem van “buddies” om onze evenementen toegankelijker te maken. Wat is een “buddy”? Het is een vrijwilliger die iemand kan begeleiden die er een nodig heeft. Bijvoorbeeld om een persoon met beperkte mobiliteit te helpen of om slechtziende mensen te begeleiden. Als u wilt dat een buddy met u meegaat, neem dan contact op met Ruth (ruth@rainbowhouse.be). Gelieve ons minstens één week voor de aanvang van het evenement waarvoor u zich wenst te laten vergezellen, te contacteren.

Let op: Buddies zijn niet getraind. Om ervoor te zorgen dat de buddies u zo goed mogelijk helpen, laat ons uw noden in detail weten. De buddies bieden slechts één keer begeleiding ter plaatse (dus niet tijdens de tochten naar de evenementlocatie).

 

NEW PROJECT: Rainbow Karavane

 

COVID19 update:

Deze 16e editie had moeten plaatsvinden van 05 tot 24 mei 2020. Vanwege de COVID19 -pandemie heeft de Belgische regering besloten dat er tot 31 augustus geen festival kan plaatsvinden. Het RainbowHouse heeft daarom besloten om het PrideFestival uit te stellen tot 12 tot 26 september 2020. Ondanks de omstandigheden gaat PrideFestival door met zijn geschiedenis en zijn eerste missies, namelijk :

– Om de queer talenten uit Brussel en daarbuiten te laten zien;

– Het creëren van verbindingen tussen de verschillende werelden;

– Het bieden van veilige ruimtes om samen te denken en een eerlijkere samenleving op te bouwen.

We zullen u binnenkort het programma communiceren.

Stay Tuned & Volg ons op sociale media!

 

Overzicht van het programma :

Let op, het programma kan nog veranderen. Wij zullen de veranderingen op het agenda via op Facebook communiceren.

 

Vorige edities:
PrideFestival 2016PrideFestival 2016PrideFestival 2015PrideFestival 2015PrideFestival 2014PrideFestival 2014