Projecten

PrideFestival Brussels

PrideFestival Brussels

van 1 juli tot 22 augustus 2021

Het PrideFestival 2021 is terug voor zijn 17e editie: 2 maanden van sociaal-culturele activiteiten, activistische en feestelijke evenementen staan u te wachten: voorstellingen, workshops, screenings, debatten, ontmoetingen, feesten, conferenties en nog veel meer!

Het PrideFestival wordt georganiseerd door RainbowHouse Brussels en zijn verenigingen en is een eerbetoon aan LGBTQI+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans*, Queer, Intersex) artiesten en activisten. De creativiteit en het activisme van de LGBTQI+-gemeenschappen dringen de stad Brussel binnen en doen haar culturele podia bruisen!

Traditioneel vindt het PrideFestival plaats tijdens de 2 à 3 weken die voorafgaan aan de Belgian Pride parade (deze laatste wordt niet georganiseerd door het RainbowHouse). Het PrideFestival is een aanvulling op de Belgian Pride. Terwijl Belgian Pride evenementen in de straten van Brussel organiseert (de parades, de Rainbow Cities verlichtingen en het Rainbow Village!), omvat PrideFestival een reeks culturele activiteiten en inter-associatieve activiteiten die als doel hebben het Brusselse LGBTQI+ netwerk te verenigen en te versterken. Dit jaar werd verstoord door de geldende gezondheidsmaatregelen en bood Belgian Pride u een virtueel programma aan – en werd het PrideFestival uitgesteld tot juli en augustus om face-to-face activiteiten mogelijk te maken. Er is geen betere tijd dan de zomer om het netwerk van verenigingen en de LGBTQI+ cultuur te vieren, te verbinden en te versterken!

 

Het thema van dit jaar is gericht op gezondheid #WECARE: omdat het welzijn en de geestelijke, lichamelijke en sociale gezondheid van LGBTQI+-mensen belangrijk zijn. De activiteiten van PrideFestival zijn opgebouwd rond deze noodzaak om de gezondheid te verbeteren via verschillende instrumenten en acties. Het thema van deze 17e editie ligt in het verlengde van dat van vorig jaar, aangezien queer health nog steeds sterk wordt beïnvloed door de gezondheidscrisis die we doormaken en er veel uitdagingen moeten worden aangegaan!

Ondanks de vooruitgang in de rechten van queer, willen we de aandacht vestigen op de vele uitdagingen die moeten worden aangepakt, zoals HIV-preventie, toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor transgenders, seksuele gezondheid van queer vrouwen, heteronormativiteit van de traditionele geestelijke gezondheidszorg, en nog veel meer. Laten we samen de gezondheid van LGBTQI+ mensen in al haar aspecten verbeteren!

 

 

 

Overzicht van het programma :
Vorige edities
PrideFestival 2016PrideFestival 2016PrideFestival 2015PrideFestival 2015PrideFestival 2014PrideFestival 2014