Projecten

Lesborama*

Lesborama*

▶ LESBORAMA* 2020◀

Lesbisch, biseksueel, trans- en feministisch film festival

Lesborama* keert terug van 4 tot 7 maart 2020 met 7 voorstellingen van lesbische, bis-, trans- en feministische fictie- en documentairefilms en een tentoonstelling, dit jaar met speciale aandacht voor de entourage en de dierbare bondgenoten die ons vergezellen en ons leven mooier maken.

 Deze zesde editie van Lesborama* neemt u mee op een road-trip naar de zee, van een fototentoonstelling van jonge meisjes in vuur en vlam, tot vrijere en gelukkiger clitoris, in een Afro-Amerikaanse lesbische club, van vrolijke geslachtsovergangen tot bezinningen over toestemming…

 Woensdag 4 maart: 

– 19.00 uur, Opening van de tentoonstelling “Inventarisatie” uit de webserie “De theorie van de Y.” @ RainbowHouse Bar.

– 21.00 uur, Opening Screening van “Océan” in aanwezigheid van de directeur Océan, in samenwerking met Genres Pluriels @ Cinéma Palace. FR Ondertiteld EN. + openingsoptreden van het queer koor Sing Out.

Donderdag 5 maart: 

– 19:00 p.m., Screening van “Mijn naam is Clitoris,” @ huisvandeMens, in samenwerking met huisvandeMens  – FR Ondertiteld EN

Vrijdag 6 maart:

– 19:00 uur, Vertoning van “Margarita met een rietje” @ RainbowHouse, Marsha P. Johnson Room. FR Ondertiteld NL

– 9:00 P.M., Screening van “Shakedown.” @ RainbowHouse, Marsha P. Johnson Room. NL

Zaterdag 7 maart:

– 3:00 p.m., Vertoning van “Portrait de la jeune fille en feu,” @ RainbowHouse, Marsha P. Johnson Room. FR & NL

– 17:30 p.m., Screening van “The Factory of Consent”, in aanwezigheid van Robine Anders @ RainbowHouse, Marsha P. Johnson Room. FR Ondertiteld EN

– 20u, Vertoning van “Lola vers la Mer”, in samenwerking met Transkids @ Brussels City Hall” FR Ondertiteld NL

>> Over Lesborama*:

“De asterisk is er om je eraan te herinneren dat dit een inclusief festival is, en dat terwijl het zich richt op lesbische, biseksuele, panseksuele, transgender, queer, en alle feministische zorgen ook centraal staan in de programmering.”

 Evenement open voor iedereen.

Met de steun van de Cellule Egalité des Chances de la Ville de Bruxelles en huisvandeMens.

In samenwerking met Genres Pluriels, Transkids en Sing Out, RTBF en de Theorie van de Y.

GEDETAILLEERD PROGRAMMA :

▶OPENING ✇ 04/03/20>> ✦ 19h >>Opening van de tentoonstelling "Inventarisatie" uit de webserie "De theorie van de Y." .

Voor de opening van het lesbische, bis-, trans- en feministische filmfestival Lesborama* organiseert het RainbowHouse met genoegen de tentoonstelling “Inverties – Amours entre Femmes”, die zelf verbonden is met de wereld van de cinema… zoals het is overgenomen uit seizoen 2 van de webserie “La Théorie du Y” .

“Inverties” geeft aan 11 vrouwen die van vrouwen houden te zien en te horen, door middel van hun fotoportretten, elk vergezeld van een interview om ter plaatse ontdekt te worden.

Deze tentoonstelling wil de schoonheid en de lichtgevende en inspirerende gezichten van degenen die nog te weinig aanwezig zijn in de openbare ruimte vieren. Ze vertellen ons over hun best bewaarde geheim: hun seksualiteit. “Twee vrouwen bedrijven niet echt de liefde! “Voor jou is het de schaarpositie, nietwaar?” “Wie maakt de man?”, “Je moet een lade vol dildo’s hebben!” zijn allemaal opmerkingen en vooroordelen die ze steeds weer horen.

11 vrouwen spreken op om de sluier van hun intimiteit op te lichten. Waarom is hun seksualiteit zo weinig bekend en omgeven door vooroordelen? Met wie identificeren we ons als we ontdekken dat we van vrouwen houden? En wat als het uiteindelijk het beste is om geen ideeën te hebben zodat we samen kunnen uitvinden? Ze vertrouwen hun trots, hun verdriet, hun vragen, hun overtuigingen toe. Liefde, oriëntatie, eerste keer, masturbatie, feminisme, pornografie, clichés, aantrekkingskracht… het zijn allemaal thema’s die ze zonder bescheidenheid maar met humor en poëzie benaderen.

Het project “Inverties” is geboren in het kader van seizoen 2 van de webserie La théorie du Y – RTBF. De hoofdpersoon realiseert dit project in fictie. Regisseurs Caroline Taillet en Martin Landmeters deden een beroep op fotograaf Ophélie Longuépée om lichaam en stem te geven aan het artistieke project in de praktijk.

Met de QR-code kunt u de woorden van deze vrouwen horen in interviews van 4 tot 6 minuten. Open gewoon de camera op je telefoon, doe je koptelefoon op, en je zult ze ontmoeten!

>RainbowHouse Brussels, Rue du Marché au Charbon 42, 1000 Brussel

Van 4 maart tot en met 2 mei (Gratis toegang)

Openingstijden: (komt binnenkort)

Productie RTBF & Narrativ Nation

Event : https://www.facebook.com/events/168972337693961/

▶ Opening Screening van "Océan" in aanwezigheid van de directeur Océan, in samenwerking met Genres Pluriels ✇ 04/03/20 >> 21h >>@ Cinéma Palace (2019 - 111 min - FR Ondertiteld EN)

Het lesbische, bis-, trans- en feministische filmfestival Lesborama* nodigt u uit voor de openingssessie: “Ocean”, in aanwezigheid van de regisseur Océan. De screening wordt gepresenteerd door Océan en gevolgd door een vraaggesprek met het publiek.
Het queer koor Sing Out geeft ons het plezier van een openingsoptreden.

De documentaire “Océan” is het intieme zelfportret van een trans-man die men tot dan toe kende als de kunstenaar van Océanerosemarie, een humorist en een echte Franse lesbische icoon sinds zijn eerste show in 2009, “La Lesbienne Invisible”.

Eindelijk klaar om de sociale blik onder ogen te zien, in mei 2018 besluit Océan naar buiten te komen, het genre te veranderen en zich te laten gelden zoals hij is: een trans-mens. Bang voor de blik van anderen, bang om afstand te nemen van zijn naasten, bang om zijn status als kunstenaar te zien evolueren, maar ook erg ongeduldig en blij om deze immense ervaring te beleven. Hoe zal Océan alle fysieke, psychologische en sentimentele stadia van deze overgang doorlopen?

Hier zijn we dan, de dag dat hij zijn familie aankondigt dat ze niet meer “haar” moeten zeggen als ze het over hem hebben. We zijn er ook voor de eerste testosteronopname en de volgende. De afspraken met de chirurg, de operatie… We krijgen de reacties van zijn vrienden te zien, de reacties van zijn moeder. Zijn liefdesleven ook.

In samenwerking met Genres Pluriels > www.genrespluriels.be
Genres Pluriels is een vereniging die werkt aan de steun, het bekendmaken, de zichtbaarheid, een beter respect van de rechten en aan de bestrijding van discriminatie tegen transgenderspersonen, personen met gendervariatie, en intersekse personen.

Met de steun van de Dienst Gelijke Kansen van Brussel Stad.

Tickets : https://tickets.cinema-palace.be/Film/822?

Event : https://www.facebook.com/events/486667482047017/

▶ Screening van "Mon nom est Clitoris," @ huisvandeMens, in samenwerking met huisvandeMens ✇ 05/03/20 >> 19h >> (2019 - 80min - FR Ondertiteld EN)

Mon Nom est Clitoris” kreeg de prijs voor Beste Documentaire van de Film Magritte 2020.

>> Deze documentaire is een dialoog tussen jonge vrouwen over vrouwelijke seksualiteit. Met communicatieve vrijheid, moed en humor delen ze hun ervaringen en verhalen, in het verlangen om de wereld om hen heen te veranderen en het recht van vrouwen op een geïnformeerde seksuele voorlichting, vrij van beperkingen en taboes, te doen gelden.

“Het is vrij en ongeremd, en het voelt goed! “RTBF

“Mijn naam is clitoris is brutaal, moedig, fris en bevordert het recht van vrouwen op geïnformeerde seksuele voorlichting, vrij van beperkingen en taboes. Het recht van vrouwen om ja te zeggen, om nee te zeggen, om hun verlangens aan te nemen, om ze op te eisen. Zonder angst, zonder taboes. Het is noodzakelijk! “HET VERDRAG

“De heldere wraak van de clitoris” BRUZZ

Gratis, op reservering: https://monnomestclitorislesborama.eventbrite.com

De vertoning wordt gevolgd door een gratis buffet.
In samenwerking met huisvandeMens.

Event : https://www.facebook.com/events/181794229749812/

▶ Screening van "Margarita with a straw" - Shonali Bose & Nilesh Maniyar ✇ 06/03/20 >> 19h >> (2016 - 100min - FR Ondertiteld NL)

>>Synopsis:
Een rebelse jonge vrouw met een hersenverlamming verlaat haar huis in India om te studeren in New York. Zij wordt onverwachts verliefd en begint aan een spannende reis van zelfontdekking.

Ingang, ter plaatse: 3€, inclusief een drankticket ter waarde van 2€.
(geen voorverkoop)
Open voor iedereen.

Met de steun van de Cellule Egalité des Chances de la Ville de Bruxelles

Event : https://www.facebook.com/events/202058554485932/

 

▶ Screening van "Shakedown" - Leilah Weinraub ✇ 06/03/20 >> 21h >> (2018 - 72min - English)

>>Synopsis:
Shakedown was een serie feesten van en voor Afro-Amerikaanse vrouwen in Los Angeles, geanimeerd door Go-Go-dansen en stripteaseshows voor de underground lesbische scene. Ronnie Ron – uitgaande van butch – creëerde, produceerde en presenteerde nieuwe feesten, geïnspireerd op die van de transgender-vrouw Mahogany – een leidende figuur in het veld – die eind jaren tachtig stripqueerfeesten en ballrooms organiseerde voor niet-rechtstreeks publiek. Bij deze evenementen gleed het overwegend vrouwelijke capuchonpubliek bankbiljetten in het ondergoed van de dansers, terwijl ze lesbische seksualiteit vierden op de ritmische klanken van hiphop.
Deze intieme kroniek onthult, door middel van interviews en levensscènes, de achtergronden van wat veel meer was dan alleen een stripclub. Een zeldzame ruimte gewijd aan de lesbische subcultuur, de club bracht een gemarginaliseerde Afrikaans-Amerikaanse en queer gemeenschap samen en verzilverde deze tot het doelwit van talrijke represailles van de politie.
Leilah Weinraub, een lid van deze gemeenschap, neemt een persoonlijke kijk op het vrouwelijk verlangen, omdat dit zelden op het grote scherm wordt gepresenteerd.

Toegang, ter plaatse: 3€, inclusief een drankticket ter waarde van 2€.
(geen voorverkoop)
Open voor iedereen.
Event : https://www.facebook.com/events/187269425924512/

▶ Screening van "The Factory of Consent", in aanwezigheid van Robine Anders ✇ 07/03/20 >> 17h30 >> (2020 - 73 min - FR Ondertiteled EN)

Experimentele documentaire

De vertoning wordt gevolgd door een gesprek met Robine Anders, van de filmploeg

>>Synopsis:

Wat als de huurdersgemeenschappen iets te delen hadden over het unieke karakter van hun seksualiteit? Door de netelige kwestie van de toestemming, zestien protagonisten van deze gemeenschappen spreken zich uit. Is er een wazige zone, een continuüm tussen toestemming en mishandeling? Hoe kan de verkrachtingscultuur worden gedwarsboomd en hoe kunnen innovaties op het gebied van verkrachtingspreventie worden ontwikkeld? Toestemming? Hoe is het begrip agressie historisch geïnstrumentaliseerd? om transvrouwen uit te sluiten? De hoofdrolspelers van de film duiken in het hart van hun intimiteit… vraag, word boos, lach, verzin andere mogelijkheden. Ze vragen anderen de ervaring van hun gemarginaliseerde gemeenschappen, om te kijken naar de toestemming van de hun subculturen en verkenningen.

 

Event : https://www.facebook.com/events/530686284319092/

▶ Screening van "Portrait de la jeune fille en feu", van Céline Sciamma ✇ 07/03/20 >> 15h00 >> (2019 - 119 min - FR)

>> Synopsis:

1770, een afgelegen eiland in Bretagne. Héloïse heeft net het klooster verlaten en moet zich schikken naar een gearrangeerd huwelijk. Als protest tegen het opgelegde huwelijk weigert ze te poseren voor het obligate huwelijksportret. Daarom wordt portretschilder Marianne ingeschakeld die haar in het geheim moet schilderen. Ze wordt aan Héloïse voorgesteld als gezelschapsdame en de twee jonge vrouwen brengen hun dagen samen door. Marianne observeert Héloise met steeds groter wordende gevoelens.

Ingang, ter plaatse: 3€, inclusief een drankticket ter waarde van 2€.
(geen voorverkoop)
Open voor iedereen.

Event : https://www.facebook.com/events/1068452516837502/

▶ Vertoning van "Lola vers la Mer", in samenwerking met Transkids ✇ 07/03/20 >> 20h >> (2019 - 87min - FR Ondertiteled NL)

Afsluitende voorstelling van het Lesborama* 2020 festival.

>>Synopsis:

Als Lola, een 18-jarig transgendermeisje, leert dat ze eindelijk geopereerd zal kunnen worden, sterft haar moeder, die haar financieel zou moeten ondersteunen. Om haar laatste wensen te respecteren, worden Lola en haar vader, die elkaar al twee jaar niet meer gezien hebben en elkaar tegenwerken, gedwongen om naar de Belgische kust te gaan. Onderweg realiseren ze zich dat het resultaat van de reis misschien niet is wat ze verwachtten…

– De vertoning zal worden gepresenteerd door Daphné van de Transkids vereniging.

Transkids asbl is de eerste Belgische Franstalige vereniging die zich specifiek richt op transkidskinderen en -jongeren onder de 20 jaar en hun ouders.
www.transkids.be/

Gratis, op reservering.
Neem uit respect voor het festivalpubliek alleen plaats als je zeker bent dat je komt.
>> https://www.eventbrite.com/e/lola-vers-la-mer-lesborama-closing-screening-tickets-93112328481

Event : https://www.facebook.com/events/1061274124250311/

Met de steun van de Eenheid Gelijke Kansen van de Stad Brussel

Meer informatie volgt binnenkort... Probeer dus verbonden te blijven :)

verwant

Focus op vrouwen

Inclusieve organisaties

Cultuur en vrijetijdsbesteding