In beeld

Oliviero : Verantwoordelijke voor sociaal en intercultureel projecten en Franstalige woordvoede

gepubliceerd 3 September 2019

Deze zomer zal het RainbowHouse Brussels jullie haar super ploeg voorstellen. Dankzij heel wat jaren ervaring, kan onze organisatie haar verschillende opdrachten tot een goed eind brengen. Onze ontwikkeling is het resultaat van het werk van een hele gedreven, competente en polyvalente ploeg. Ontdek de  veelheid aan socioculturele en politieke projecten via onze medewerkers !

Interview met Oliviero, Verantwoordelijke voor sociaal en intercultureel projecten en Franstalige woordvoeder.

Hoe ben je bij het RainbowHouse terecht gekomen?

Voor het RainbowHouse heb ik op verschillende plaatsen gewerkt, zoals Réseau Wallon de Lutte Contre la Pauvreté, Théâtre La Balsamine, met onder andere vrouwelijke vluchtelingen. En ook het Institute of Humanitarian Development in Rusland in Moskou waar ik professor Italiaans en Spaans was en ook kleine jobs deed in de horeca. 

Ik heb informatie en communicatie gestudeerd in Louvain-la-Neuve en ook toneel mise-en-scène in Brussel  en Bologna in Italië. Ik maakte al deel uit van verschillende anti-racistische LGBTQI+ groepen en groepen van mensen zonder papieren.

Toen ik in Rusland was, werd daar de “Law against gay propagancy” gestemd in 2013, die de vrije meningsuiting en de mogelijkheid om zich te verenigen als LGBTQI+ sterk aan banden legde. Ik had het gevoel dat ik me meer moest investeren in deze “gemeenschap”. Ik ben in juli 2014 aangekomen bij het RainbowHouse met de bedoeling meer projecten te ontwikkelen voor het publiek van LGBTQI+ asielaanvragers, vluchtelingen en burgers die niet over geldige papieren beschikken. En ik ben blij dat dit thema steeds belangrijker is geworden.

Kan je ons zeggen waaruit je werk binnen het RainbowHouse bestaat? Wat zou je zeggen als je je functie in enkele lijnen zou moeten beschrijven ?

Mijn werk is heel veelzijdig en dat is enorm verrijkend. Ik ben de franstalige woordvoerder voor de koepel, en moet dus vaak het woord nemen in verschillende media om onze eisen naar voor te schuiven. Ik geef vorming aan verschillende groepen: de OCMW’s, de gemeenten, OIP, politie, professionals uit de asielsector, sommige organisaties voor geestelijke gezondheidszorg.…

Ik organiseer ook een reeks activiteiten in het kader van onze erkenning als permanente vorming door de Fédération Wallonie-Bruxelles, en dat gaat van kleine praatgroepen tot grote conferenties over actuele onderwerpen.

En ik ontvang ook per jaar meer dan 300 personen voor individuele gesprekken, vooral asielaanvragers die hun land ontvlucht zijn omwille van homofobe, bifobe, *transfobe en interfobe vervolging. Vandaag hebben we een heel netwerk van samenwerkende advocaten in de centra, andere verenigingen, psychologen, geneesheren, opvang en vrijwilligers om hen maximaal te ondersteunen. 

"Het RainbowHouse is een plek die bruist van de activiteiten en met ongelooflijke personen. Men spreekt er alle talen, er zijn mensen van alle leeftijden, alle origines, alle geloof, alle soort sociale situaties, allemaal dooreen."

Oliviero tijdens de lancering van de campagne #sharethecolorOliviero tijdens de lancering van de campagne #sharethecolor

Wat vind je het leukst aan je job ?

Het RainbowHouse is een plek die bruist van de activiteiten en met ongelooflijke personen. Men spreekt er alle talen, er zijn mensen van alle leeftijden, alle origines, alle geloof, alle soort sociale situaties, allemaal dooreen. Door mijn werk heb ik de meest buitengewone personaliteiten ontmoet. Ik heb urenlang geluisterd naar gepassioneerde verhalen. Waar ik het meest van hou is die buitengewone veelvuldigheid van het brusselse en me nuttig voelen in dingen  ontwikkelen en zichtbaar maken. 

En wat staat er nu aan te komen ?

We zitten goed met alle projecten die aan de gang zijn, maar omdat we gespecialiseerd zijn in het onthalen en ondersteunen van asielzoekers, heeft Fedasil, het federaal agentschap, ons een subsidie gegeven om tot december vorming te geven aan het personeel en de inwoners van de franstalige asielcentra. Dat is een groot project dat heel wat tijd in beslag heeft genomen en waarover ik al jaren met Fedasil in discussie was. Ik ben echt blij dat het konkreet aan het worden is.

Oliviero met een groep van Rainbows United in de Belgian Pride 2019Oliviero met een groep van Rainbows United in de Belgian Pride 2019

verwant