In beeld

INTERVIEW MET Oumayma, communicatieverantwoordelijke

gepubliceerd 18 September 2019

Deze zomer zal het RainbowHouse Brussels jullie haar super ploeg voorstellen. Dankzij heel wat jaren ervaring, kan onze organisatie haar verschillende opdrachten tot een goed eind brengen. Onze ontwikkeling is het resultaat van het werk van een hele gedreven, competente en polyvalente ploeg. Ontdek de  veelheid aan socioculturele en politieke projecten via onze medewerkers !

Vertel me over je parcours ?

Voor ik op nummer 42 van de Kolenmarkt terecht kwam, had ik al ervaring opgedaan in de privé sector. Ik heb Communicatie gestudeerd in Brussel en Gent, en ook een beetje in Peru, in het kader van Erasmus Mundus. Voor het moment maak ik een Master af in Politieke Wetenschappen aan de ULB.

Ik was altijd dicht betrokken bij het verenigingsleven. Zoals veel Brusselse jongeren, ging ik naar het jeugdhuis in mijn buurt gedurende heel mijn jeugd. Daar werd ik ingewijd in de “volkskunst” en werd ik lid van een theatergroep. Dat was voor mij de gelegenheid om over thema’s die taboe waren te praten en de vorm van censuur die er was in mijn sociale omgeving te overstijgen. 

Globaal gezien was ik al heel vroeg feministe. Ik had vlug begrepen dat we in een systeem zitten vol ongelijkheid en dat ik in de onderdrukte gender zat. Onmogelijk om me daar bij neer te leggen. Zo begon ik mijn eerste acties in de publieke ruimte, alleen of met vrienden. Daarna was ik betrokken bij een politieke organisatie, en deed ik mee aan het lanceren van de feministische campagne R.O.S.A (Résister contre l’Oppression le Sexisme et l’Austérité). 

Waaruit bestaat je werk in het RainbowHouse Brussels ?

Mijn job is erg gevarieerd. Extern ben ik bezig met het ontwikkelen van strategieën om het  RainbowHouse en zijn projecten, diensten en acties meer zichtbaar te maken. Ik ben verantwoordelijk voor de realisatie van communicatie campagnes, relaties met de pers en de digitale communicatie. Intern werk ik aan het verbeteren van de communicatie om de uitwisseling binnen ons netwerk van verenigingen makkelijker te maken. 

Ik doe ook de coördinatie van het politiek werk van onze organisatie, en probeer onze eisen te doen kennen bij de media, politieke instituten en partijen. De verkiezingen van 2018-2019 waren heel intense periodes. En vandaag is dat werk nog niet gedaan. We moeten ons ervan verzekeren dat onze eisen meetellen tijdens deze legislatuur (nog altijd in vorming). Ik sta ook in voor de vertegenwoordiging van onze organisatie bij politieke evenementen zoals manifestaties, collectieve acties, de Pride…

Het RainbowHouse staat ook met één been in de educatieve sector. Ik ben de contactpersoon voor het CAW (Het Centrum Algemeen Welzijnswerk), waar ik erover waak dat LGBTQI+ thema’s traversaal worden aangepakt. Samen met het Fonds Ihsane Jarfi of ook het Huis Van de Mens doe ik tussenkomsten in het schools milieu. We zijn gespecialiseerd in LGBTQI+ thema’s en interculturaliteit. Sedert eind mei geef ik samen met mijn collega Oliviero ook vorming in de centra voor asielaanvragers.

L-Festival: Oumayma en Delphine bereiden zich voor op een interview. @Natacha HostynL-Festival: Oumayma en Delphine bereiden zich voor op een interview. @Natacha Hostyn

Wat vind je het leukst aan je werk ?
Communicatie is een heel brede discipline in voortdurende evolutie en dat bevalt me het meest. Het Rainbowhouse is een drietalige of meertalige organisatie die zich aanpast naargelang de kontekst en de periode. Dat aspect is heel interessant maar tegelijk een hele uitdaging voor mijn dagelijks werk.

Ik vind ook het feit dat de organisatie zo gevarieerd en kosmopolitisch is heel stimulerend. Ik werk graag met zo”n verschillende bevolkingsgroepen. En ik hoop dat het soort strategieën die we hier ontwikkelen niet alleen hier resultaat geven, maar op termijn ook buiten België : dat transmissie werk is mijn passie.

Wat staat er op het spel in de nabije toekomst ?
Mijn werk verloopt uiteraard op het ritme van de evenementen en projecten van het RainbowHouse. 

Voor de globale communicatie willen we een brede verspreiding organiseren van ons materiaal. We gaan een groot aantal posters en flyers opnieuw afdrukken om ze op verschillende plaatsen te verspreiden (universiteiten, culturele centra, medische centra, bars, café’s…). 

In december zal ik ‘Movement Day’ organiseren voor onze 64 ledenverenigingen. Dat is voor de verschillende associaties de gelegenheid om elkaar te ontmoeten in een warm en vriendschappelijk kader.

En natuurlijk blijven er nog zo’n twintigtal centra van Fedasil en het Rode Kruis te bezoeken !

kiss-in tegen LGBTQI+fobieën in Brusselkiss-in tegen LGBTQI+fobieën in Brussel

verwant