In beeld

De N-VA is niet welkom op de Pride.

gepubliceerd 17 Mei 2019

Foto : © Renaud Ben Lakhal

Persbericht : De N-VA is niet welkom op de Pride.

Op 28 juni 1969 braken rellen uit in een wijk van New York, in Stonewall Inn, door precaire  LGBTQI+ personen, niet blanken en seks werkers, tegen de repressie van de politie en de staat. Zo hebben ze de eerste “Pride” ter wereld in gang  gezet.

Nu we 50 jaar later zijn, en op enkele uren van de 24ste editie van de Belgische Pride op zaterdag 18 mei 2019 in Brussel, wil de Raad van Bestuur van het RainbowHouse, haar ploeg en haar leden, hun oppositie publiek maken tegen de deelname aan de parade van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Net zoals we hen ook niet uitgenodigd hebben op ons politiek debat “Trots naar de verkiezingen” van 10 mei 2019.

We willen eraan herinneren dat de Pride niet alleen een «feestelijk evenement» is, maar vooral een politieke manifestatie, gebaseerd op eisen, met een jaarlijks thema en een charter van waarden. Deelnemen aan de Pride is geen recht maar een politiek engagement om het charter van waarden en de eisen te ondersteunen van de organiserende LGBTQI+ beweging.

Zo is de N-VA bijvoorbeeld uit de federale regering gestapt op 8 december 2018, omdat ze hardnekkig weigerden het Wereld pact van de Verenigde Naties te steunen voor veilige, ordelijke en reguliere migratie (verkeerd « Marrakech pact » genoemd). We willen eraan herinneren dat dit Pact gebaseerd is op de principes van het Charter van de Verenigde Naties en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. En het Charter van de Pride steunt daarop. Met inbegrip van de specifieke conventies over het beschermen van de vrouwenrechten en het stoppen van slavernij en mensenhandel. Het stelt ook dat mensenrechten evengoed van toepassing zijn voor migranten en asielzoekers als voor iedereen. En dat is precies het principe dat de basis is van de eisen van de Pride voor 2017.

In augustus 2018 had een lid van de N-VA (Theo Francken) in een polemiek over mannelijk ondergoed al transfobie getoond en burgers gestigmatiseerd op basis van het uitdrukken van hun gender (discriminatie voozien in de Wet). Het Rainbowhouse Brussel en andere LGBTQI+ organisaties hebben die schandalige opmerkingen aangeklaagd, zoals trouwens ook andere racistische opmerkingen, en hebben excuses geëist die er nooit gekomen zijn.

Het N-VA heeft neen gezegd tegen deze strikt wettelijke toepassing van mensenrechten. Zo waren ze in tegenspraak met oa. het ondertekenen, nu en vroeger, van het Carter van de Pride en onze eisen. En toch willen ze deelnemen.

Ondanks ons standpunt begrijpen we wel degelijk dat het geval van de N-VA gevoelig ligt door de hele polemiek van de laatste jaren over hun deelname. Maar ook omdat ze in de Belgische politiek een voorname rol spelen, en aan het hoofd staan van verschillende administraties, ook verantwoordelijk voor gelijke kansen en asiel en migratie .

Tijdens de Raad van Bestuur van de Pride, heeft het RainbowHouse Brussel, dat een derde van de stemmen heeft, gestemd tegen de deelname aan de parade van alle politieke partijen  omdat we vinden dat de Pride hun plaats niet is. Maar we waren in de minderheid en dat is de reden waarom ook dit jaar de N-VA mee in de stoet zal gaan.

verwant

Internationaal

Inclusieve organisaties

Identiteiten en genderexpressie

Asiel & Migratie